Stévia
Stévia je jedným z najznámejších prírodných sladidiel, ktoré existujú.
Listy neobsahujú kalórie
Zlepšuje trávenie
Mnohonásobne sladšia ako cukor
Predáva sa v prášku či v kvapkách alebo v tabletkách
Je možné si ju vypestovať doma
Radi by ste obyčajný cukor nahradili pri sladení nápojov, pečení alebo varení niečím iným? Trebárs zdravším variantom alebo verziou, ktorá je vhodná aj pre diabetikov? Vyberte si také sladidlo, ktoré vám bude najviac vyhovovať.
Radi by ste obyčajný cukor nahradili pri sladení nápojov, pečení alebo varení niečím iným? Trebárs zdravším variantom alebo verziou, ktorá je vhodná aj pre diabetikov? Vyberte si také sladidlo, ktoré vám bude najviac vyhovovať.
Stévia je jedným z najznámejších prírodných sladidiel, ktoré existujú.
Listy neobsahujú kalórie
Zlepšuje trávenie
Mnohonásobne sladšia ako cukor
Predáva sa v prášku či v kvapkách alebo v tabletkách
Je možné si ju vypestovať doma
Xylitol obsahujú slivky, maliny, jahody a ďalšie bobuľovité ovocie.
Rovnako sladký ako obyčajný cukor
Má menej kalórií ako cukor
Vhodný pre diabetikov
Neškodí zubom
Podporuje zdravú črevnú mikroflóru
Erythritol pochádza z rovnakej skupiny ako xylitol.
Neobsahuje takmer žiadne kalórie
Vhodný pre cukrovkárov
Nekazí zuby
Aspartam je ďalšie veľmi obľúbené sladidlo umelého pôvodu. Je dvestokrát sladší ako klasický cukor.
Nemá žiadnu pachuť
Vhodný na doosladzovanie nápojov alebo jogurtov
Nie je u neho známy vplyv na zdravie
Nedá sa používať na pečenie, pretože pri vyšších teplotách stráca sladkosť
Sukralóze sa tiež hovorí splenda. Môže byť až tisíckrát sladšia ako cukor.
Neovplyvňuje hladinu cukru v krvi
Neobsahuje kalórie
Jej vplyv na ľudské zdravie je stále predmetom špekulácií
Dextróza je vlastne hroznový cukor s vysokým glykemickým indexom.
Rýchlo sa vstrebáva
Zdroj krátkodobej energie
Zaháňa únavu
Ďalej vyberajte medzi sladidlami, ktoré sa najčastejšie predávajú vo forme sirupov:
Ďalšie sladidlá
Pšeničné sladidlo
Palmové sladidlo
Škoricové sladidlo
Fruktóza
Karob
Nie všetky sladidlá dokáže naše telo rýchlo stráviť. Navyše niektoré spôsobujú chronické zvýšenie glykémie.
Sladidlá sa predávajú v niekoľkých bežne dostupných formách:
Tabletky - podľa potreby dávkujete po jednej tabletke
Prášok - najčastejšie sa dávkuje po čajových lyžičkách
Sirup - má podobnú konzistenciu ako med alebo redšiu
Sladidla rozdeľujeme taktiež podľa toho, či sú prírodného pôvodu, alebo či sú vyrobené umelo:
Prírodné sladidlá - prírodné sladidlá pochádzajú z ovocia či rastlín; zvyčajne mávajú vysokú kalorickú hodnotu; sú oproti cukru menej sladké
Umelé sladidlá - vyrábajú sa umelým procesom; sú nekalorické; majú oveľa vyššiu sladivosť; nie všetky sú pre ľudský organizmus prospešné
Prírodné sladidlá ďalej delíme na cukry a prírodné náhrady cukru. Medzi cukry radíme laktózu, glukózu, fruktózu a biely rafinovaný cukor. Prírodnými náhradami cukru sú glykozidy (stévia) a polysacharidy (xylitol, erytritol, sorbitol) a taktiež med, panela, datľový a agávový sirup.
Umelé sladidlá majú podobu:
Acesulfamu (E950)
Sacharínu (E954)
Aspartámu (E951)
Kyseliny cyklamovej (E952)
Thaumatinu (E957)
Ak si vyberiete sladidlo vo forme tabletiek, iste vás bude zaujímať, koľko tabletiek jedno balenie obsahuje:
160–200 tbl.
800 tbl. a viac
Podľa objemu môžete vyberať tie sladidlá, ktoré sa predávajú v tekutej konzistencii, teda vo forme sirupu:
Hmotnosť sladidla vás bude zaujímať vtedy, ak dáte prednosť sladidlu v prášku.
Niektoré sladidlá, hoci na prvý pohľad vyzerajú hodnotnejšie a zdravšie ako obyčajný cukor, nášmu telu vôbec neprospievajú. Ktoré sú to?
Sirup z agáve - spôsobuje chronické zvýšenie glykémie alebo inzulínovú rezistenciu
Sukralóza - náš organizmus ju horšie trávi
Čakankový sirup - je dosladzovaný práve sukralózou, ktorá sirupu dodáva lepšiu chuť
Nielenže je stévia prírodným sladidlom, ktoré má nízky glykemický index, ale tiež v sebe ukrýva množstvo vitamínov a minerálov, napríklad vitamín C, draslík, sodík, vápnik alebo železo.
Aké sladidlá sú vhodné pre diabetikov?
Výhradne také, ktoré majú nulový alebo minimálny glykemický index. Takým prírodným sladidlom je napríklad stévia a samozrejme aj umelé sladidlá, ktoré sú primárne pre diabetikov vytvorené.
Môžem používať datľový sirup namiesto klasického cukru pri redukčnej diéte?
To určite nie je dobrá voľba, pretože väčšina sirupov, datľový nevynímajúc, je vysokokalorická a má vyšší glykemický index. Samozrejme datľový sirup konzumovať môžete aj pri diéte, ale iba v primeranom množstve.
Aké sladidlo sa najviac hodí na pečenie?
Určite vyskúšajte ryžový sirup, stéviu alebo takzvaný yacon sirup.