Ako vybrať sladidlo?

Radi by ste obyčajný cukor nahradili pri sladení nápojov, pečení alebo varení niečím iným? Trebárs zdravším variantom alebo verziou, ktorá je vhodná aj pre diabetikov? Vyberte si také sladidlo, ktoré vám bude najviac vyhovovať.

Radi by ste obyčajný cukor nahradili pri sladení nápojov, pečení alebo varení niečím iným? Trebárs zdravším variantom alebo verziou, ktorá je vhodná aj pre diabetikov? Vyberte si také sladidlo, ktoré vám bude najviac vyhovovať.

Doba čítania 4 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Typy sladidiel

Stévia

Stévia je jedným z najznámejších prírodných sladidiel, ktoré existujú.

  • Listy neobsahujú kalórie

  • Zlepšuje trávenie

  • Mnohonásobne sladšia ako cukor

  • Predáva sa v prášku či v kvapkách alebo v tabletkách

  • Je možné si ju vypestovať doma

Xylitol

Xylitol obsahujú slivky, maliny, jahody a ďalšie bobuľovité ovocie.

  • Rovnako sladký ako obyčajný cukor

  • Má menej kalórií ako cukor

  • Vhodný pre diabetikov

  • Neškodí zubom

  • Podporuje zdravú črevnú mikroflóru

Erythritol

Erythritol pochádza z rovnakej skupiny ako xylitol.

  • Neobsahuje takmer žiadne kalórie

  • Vhodný pre cukrovkárov

  • Nekazí zuby

Aspartam

Aspartam je ďalšie veľmi obľúbené sladidlo umelého pôvodu. Je dvestokrát sladší ako klasický cukor.

  • Nemá žiadnu pachuť

  • Vhodný na doosladzovanie nápojov alebo jogurtov

  • Nie je u neho známy vplyv na zdravie

  • Nedá sa používať na pečenie, pretože pri vyšších teplotách stráca sladkosť

Sukralóza

Sukralóze sa tiež hovorí splenda. Môže byť až tisíckrát sladšia ako cukor.

  • Neovplyvňuje hladinu cukru v krvi

  • Neobsahuje kalórie

  • Jej vplyv na ľudské zdravie je stále predmetom špekulácií

Dextróza

Dextróza je vlastne hroznový cukor s vysokým glykemickým indexom.

  • Rýchlo sa vstrebáva

  • Zdroj krátkodobej energie

  • Zaháňa únavu

Ďalej vyberajte medzi sladidlami, ktoré sa najčastejšie predávajú vo forme sirupov:

Podľa čoho vybrať

Forma

Sladidlá sa predávajú v niekoľkých bežne dostupných formách:

  • Tabletky - podľa potreby dávkujete po jednej tabletke

  • Prášok - najčastejšie sa dávkuje po čajových lyžičkách

  • Sirup - má podobnú konzistenciu ako med alebo redšiu

Pôvod

Sladidla rozdeľujeme taktiež podľa toho, či sú prírodného pôvodu, alebo či sú vyrobené umelo:

  • Prírodné sladidlá - prírodné sladidlá pochádzajú z ovocia či rastlín; zvyčajne mávajú vysokú kalorickú hodnotu; sú oproti cukru menej sladké

  • Umelé sladidlá - vyrábajú sa umelým procesom; sú nekalorické; majú oveľa vyššiu sladivosť; nie všetky sú pre ľudský organizmus prospešné

Prírodné sladidlá ďalej delíme na cukry a prírodné náhrady cukru. Medzi cukry radíme laktózu, glukózu, fruktózu a biely rafinovaný cukor. Prírodnými náhradami cukru sú glykozidy (stévia) a polysacharidy (xylitol, erytritol, sorbitol) a taktiež med, panela, datľový a agávový sirup.

Umelé sladidlá majú podobu:

  • Acesulfamu (E950)

  • Sacharínu (E954)

  • Aspartámu (E951)

  • Kyseliny cyklamovej (E952)

  • Thaumatinu (E957)

Počet tabliet

Ak si vyberiete sladidlo vo forme tabletiek, iste vás bude zaujímať, koľko tabletiek jedno balenie obsahuje:

Objem

Podľa objemu môžete vyberať tie sladidlá, ktoré sa predávajú v tekutej konzistencii, teda vo forme sirupu:

Aj domáce limonády sa dajú sladiť zdravšie ako bielym alebo trstinovým cukrom.

Hmotnosť

Hmotnosť sladidla vás bude zaujímať vtedy, ak dáte prednosť sladidlu v prášku.

Ktoré sladidlá sú najmenej zdravé?

Niektoré sladidlá, hoci na prvý pohľad vyzerajú hodnotnejšie a zdravšie ako obyčajný cukor, nášmu telu vôbec neprospievajú. Ktoré sú to?

  • Sirup z agáve - spôsobuje chronické zvýšenie glykémie alebo inzulínovú rezistenciu

  • Sukralóza - náš organizmus ju horšie trávi

  • Čakankový sirup - je dosladzovaný práve sukralózou, ktorá sirupu dodáva lepšiu chuť

Najčastejšie otázky

Výhradne také, ktoré majú nulový alebo minimálny glykemický index. Takým prírodným sladidlom je napríklad stévia a samozrejme aj umelé sladidlá, ktoré sú primárne pre diabetikov vytvorené.

To určite nie je dobrá voľba, pretože väčšina sirupov, datľový nevynímajúc, je vysokokalorická a má vyšší glykemický index. Samozrejme datľový sirup konzumovať môžete aj pri diéte, ale iba v primeranom množstve.

Určite vyskúšajte ryžový sirup, stéviu alebo takzvaný yacon sirup.